måndag 30 juni 2008

Sommarstädning

Nu har jag ändrat lite här på bloggen. Tycker att det är lättare att läsa när sidoelementen är till höger om texten. Skulle vilja ha bilder bakom rubriken men det tar jag nog nästa gång jag blir "bloggstädsugen".

En härligt regnig dag

Visst är det skönt med en riktigt regnig dag ibland, så att man får vara inne och pyssla utan att känna sig tvungen att gå ut i solen. Det får förstås inte bli för många regniga dagar, då förlorar de ju sin charm, men en lite då och då är bara mysigt. Det har verkligen vräkt ner, det har det visst gjort på många ställen i landet. Hoppas att ni slapp vara ute när det var som värst. Nu är det uppehåll, solen tittar fram mellan molnen och det luktar så gott där jag sitter vid det öppna fönstret. Utanför hänger jasminen med de långa, blomfyllda grenarna, tung efter regnet. Den ska jag klippa ner ordentligt när den blommat klart, den har blivit helt kal nedtill.


Jag glömde att visa några saker igår, som jag köpte i Helsingfors;




De här vackra kopparna hittade jag hos White & White. Jag har spanat på de här tidigare, för de finns hos Par Courrier, men då var jag mest sugen på dem i blått. De fanns inte hos White & White, så det blev vita istället. Nu är jag väldigt glad att jag gjorde det, de passar så himla bra tillsammans med blått och mörkt trä. Tror nog att det kan bli mer vitt porslin framöver här hemma, de har gett mersmak :-)



På båten köpte jag en väska också. Superbra med massor med fack och rätt billlig var den också. Till och med J tyckte att jag skulle köpa en, den är liksom jag på nåt sätt.
En födelsedagspresent har piffat upp vår hall, ska jag se om jag får till några bra bilder så att ni får se.

söndag 29 juni 2008

Inredningsdrömmar i Helsingfors

Det klart att det gick att uppfylla några av inredningsdrömmarna i Helsingfors! Visserligen hann jag bara gå i två av alla butiker som Lyckostunder rekomenderade (sällskapet är liksom inte alls lika inredningstokig som jag är), men det var nog tur det för plånboken tillät inte några fler inköp.....


Vi fick en jätte fin dag i Helsingfors. Dagen började med sol och kalla vindar. Jag och S gick in för shopping medan killarna åkte till Sveaborg. Första stoppet var Papagena på Södra Esplanaden. Jag blev helt lyrisk så fort jag steg in i butiken. De hade såååå mycket snygga saker! De hade bland annat saker från HouseStyle, Riverdale, Bruka och Lexington. Jag köpte två vita träaskar med glaslock (bilder längre ner på sidan) men var förstås sugen på många fler saker.




Därefter letade vi reda på White & White som ligger i början på Bulevarden när man kommer från Hamnen. Gillar man Riviera Maison är den här butiken rena paradiset, jag måste ha sett helt salig ut när jag tittade runt i butiken. Tänk så många gånger jag tittat på Riviera Maisons hemsida och önskat att deras saker gick att få tag på i Sverige, och så plötsligt står jag där mitt bland alla deras prylar. Inte undra på att jag inte kunde låta bli att handla mer än jag planerat. Det gick ju bara inte att låta bli :-) Kan ändå inte låta bli att ångra att jag inte köpte ännu mer..... Måste åka dit igen!


Därefter fick jag förtränga "inredningsbutiksbegäret", för att S också skulle få titta på något hon gillar. Det blev en tur till Stockmann där vi blev kvar i flera timmar. Vi åt till och med lunch mitt i shoppandet, räksmörgås med mousserande vin - helt ok! På Stockmann hittade jag en massa kläder och det gjorde att jag insåg att det inte skulle bli fler inredningsprylar.... :-( Fast jag var förstås rätt nöjd ändå :-). På eftermiddagen mötte vi killarna och tog en fika (och mousserande vin igen ;-)) på en jättelik uteservering mellan esplanaderna (ni som har varit där vet nog var jag menar) och då var det underbart väder. Man kan lätt säga att kryssningar har ett rätt skamfilat rykte som inte är helt missvisande, men jag måste säga att det är värt det för att få en så här lyckad dag i Helsingfors!

När jag kom hem var det äntligen dags att packa upp det jag handlat. Bara påsarna från White & White gjorde mig lycklig :-)



Ett ställ till brev, block, pennor och annat som jag tänker ha vid mitt ännu inte inköpta skrivbord i vårt ännu inte existerande vardagsrum.



Ett CD-ställ till favoritskivorna. Det får stå i sovrumsfönstret i väntan på sin rätta placering.

En trollslända som är en .... dörrklapp, ni vet, en sån där man knackar på dörren med. Den skulle ju kunna passa sen när vi panelat huset. Gör den inte det får den väl vara vårt husdjur istället, den är ju så söt!



I väntan på att jag bestämmer mig vad vi ska ha den till får den hänga här på kroken i hallen tillsammans med den lika nyinköpta korgen som just nu får hålla reda på sekatörerna.





På Papagena hade de såna här lådor för andra saker också och jag hade kunna köpt varenda en. Men det skulle kanske ha blivit lite enformigt, och dyrt förstås. De fanns även i mörkbrunt och svart. Telådan ska jag ge bort, jag har en liknande, fast större och svart. Det lilla lådan för frimärken tror jag nog kommer att fyllas med annat än just frimärken.



Det blev ju lite kläder också, kan inte låta bli när de rear ut favoriter. Jeansklänning och smalrandig långärmad tröja från Gant, kortärmad tröja från Peak.



Kan inte låta bli att visa de här små underverken också. Var på jakt efter en bh, men vips så blev det tre! Det var ju inget plagg som var finskt, men de finska färgerna regerade i alla fall. Det råder nog ingen tvekan om vilka färger jag helst väljer när det gäller kläder..... :-)

Nej, nu är det dags att krypa i säng. God natt!

onsdag 25 juni 2008

Snart bär det av till Helsingfors

I morgon åker vi iväg på sommarens enda utlandstripp, en 36-timmarskryssning till Helsingfors. Tänkte naturligtvis se om de har några roliga inredningsbutiker, men när jag letat på nätet har jag bara hittat moderna varianter, inga butiker inspirerade av Damnark, Frankrike eller New England. Ja, jag vet att det kanske är dumt att leta efter det när det är till Finland jag ska, men såna butiker går ju att hitta i Sverige så då kanske Finland har ett och annat guldkorn också. Är det någon som har något förslag så är jag tacksam!


Idag kommer mamma och pappa hit. Det ska bli kul, det blir inte så ofta trots att vi bara bor en timmes bilväg ifrån varandra. Ska ta och pyssla lite så att det blir fint, mamma bukar lägga märke till alla detaljer, så det är tacksamt att göra fint när hon ska komma (dam och sånt ser hon dock inte, tack och lov! Eller så är det så att hon helt enkelt inte kommenterar det :-)).


Jag ska också passa på att göra i ordning gästrummet, där min bonusdotter sover när hon väl är här, för på lördag kommer L&P hit med sin dotter och sover över. Kanske ska passa på att ta en före bild så att ni kan avgöra om det blev någon förbättring ;-)

tisdag 24 juni 2008

Vita Rummet


Bitte med bloggen Home Sweet Home visar bilder från Vita rummet idag - jag kan inte låta bli att göra det jag med. Tänk bara att få sitta i den här vackra stolen och läsa en bra bok..... Den skulle göra sig såååå bra under äppelträdet!

Brorsans vardagsrum

Idag har jag varit med killarna och badat i simhallen. Det hade ju varit betydligt roligare att få bada i havet, men vädret var inte så lockande, tyvärr. Nåja, killarna var nöjda i alla fall, och det är ju huvudsaken.

Jag är inne på min sjunde lediga dag, men än har jag inte kommit ner i varv. Har inte hunnit med nåt roligt projekt som jag hade tänkt. Ärligt talat är jag dötrött, vill bara sova. Men det får jag skjuta upp till nästa vecka. Kanske jag skulle ta tag i nåt litet pyssel, det går ju ändå inte att sova när killarna är här. Kommer man väl igång brukar det vara avkopplande att göra något kreativt, det brukar ju till och med ge energi. Ja, så får det bli - då blir jag säkert piggare! :-)

Först ska ni dock få se hur det ser ut i brorsans och M:s fina vardagsrum:


Så här ser det ut när man kommer in i vardagsrummet. Det är underbart att sitta här och titta ut över tomten och sjön utanför, vilken årstid det än är (om man bortser från studsmattan...). Det är tre lika stora fönster till vänster i rummet, mot altanen. Lägg märke till de mörka takbjälkarna, de har brorsan "putsat till" med machete för att de skulle få det råbarkade utseendet. Halvmånefönstret anas bara högst upp, vi ska ha ett nästan likadant. Och takbjälkar. Och öppet nästan upp i nock. Ja, det är mycket inspiration vi hämtat här.....

Ibland tycker jag att det är pinsamt att vi härmar så mycket, men det går ju liksom inte att låta bli! Jag försöker trösta mig med att vi helt enkelt har samma smak, de bara är lite snabbare att fixa till det så som vi vill ha det. De som känner min bror känner nog igen det där, allt går nämligen i rekordfart när det gäller honom. Han har energi till max och har han fått för sig nåt så fixar han till det med en gång. Men så jobbar han ju jämt också, antingen på jobbet eller hemma, han vet helt enkelt inte hur man tar det lugnt. På den punkten är vi trots allt rätt olika :-)

Här är rummet sett från TV-hörnet. De prövade att möblera på flera olika sätt innan de bestämde sig för den här lösningen. Det inte lätt att möblera ett så stort och öppet rum men jag tycker att de fick till det bra. De ville framför allt inte möblera efter väggarna som man så lätt gör, det ska jag också försöka undvika - om det nu går....

Ett litet sidebord som M dekorerar efter olika årstider. Just nu är det ovanligt tomt, det väntar nog på sommarstylingen. Fondväggen har liggande panel i vitt medan övriga väggar är målade i caffe latte, tror jag det är.


Jag tycker det blir så somrigt och läckert med rödrandiga löpare på det vita bordet och det förstärks förstås av fatet med stenar och vita hjärtan. Lyktan fick M i födelsedagspresent och väntar på att hängas upp på något lämpligt ställe.

Jag bara älskar det här skåpet! Det är det enda som får mig att undra varför i all sin dar jag valt mörka möbler. Fast jag gillar ju förstås dem också, när jag väl lyckats glömma att det här skåpet existerar . Ni har säkert lagt märke till att de, precis som vi, gillar kryss på möblerna. Fast hos oss finns de ju bara i fantasin, än så länge i alla fall ;-)

Nu är jag mycket piggare - det var förstås blogga jag behövde göra för att vakna till liv igen!

måndag 23 juni 2008

Nya idéer

Förra helgen när vi satt på altanen sa J plötsligt; "Vi kanske ska ha dubbla altandörrar istället, ut mot gräsmattan". Det var ju precis det jag tjatade om innan J gjorde ritningarna (ibland tar det lång tid innan fröna gror ;-)) så ingen kunde ju bli gladare än jag! Nu har vi förstås redan köpt en altandörr, men den kanske vi kan använda någon annanstans, eller sälja på Blocket eller nåt.

Det är ju de där dubbeldörrarna jag sett i fantasin, hur jag slår upp dem mot trädgården och de vita gardinerna fladdrar i vinden. Ni fattar va? Det blir ett fönster (2-luft) på var sida om dörren. Först tänkte jag att de ska sitta tätt ihop med dörren, som här till höger, men de hamnar nog mitt på väggen istället, mellan altandörren och ... husknuten (vad svårt det är att komma på orden ibland...). Då får vi rum med fina fönsterbrädor på insidan, som går lite utanför själva fönstret.



Igår kom brorsan hit med sin familj, vi ska få rå om deras killar ett par dagar. Han föreslog att vi skulle ha en riktigt bred altandörr och tyckte inte att det gjorde nåt att spröjden då blir olika stora på dörren och fönstrena. Det var ju precis det jag ville höra :-).
Fler idéer blev det under kvällen de var här. Vi ska ha en trappa framför altandörren som går åt både vänster och höger när man kliver ut från huset. Brorsan sa att det är väldigt snyggt om trappan blir bredare ju längre ner man kommer. Förstår ni? Den liksom breder ut sig. Jag såg ju genast hur snyggt det skulle bli eftersom jag då skulle få plats med fler blomkrukor i trapporna. Dessutom skulle det bli perfekt att slå sig ner där med kaffekoppen när andan faller på.

Fast det blir förstås lite problem nedtill då, eftersom det ligger en rabatt där, med slipers runt om. Inte säker på att J fastnade för den idén, men när det väl är dags för att bygga trappa så kanske det fröet också har grott! ;-)



Här ser ni att det bara är en remsa med gräs intill husgrunden, ca 1,5 m bred. Det blir kanske väl trångt med en bred trappa där. Fast det går förstås att flytta hela rabatten också. Brorsan och M (hans fru) sa att det är lika bra att satsa och göra det man verkligen vill ha när man väl gör något även om det är lite krångligare. Jag tycker förstås att de har helt rätt!

Vi pratade om hur vi ska möblera också. Jag har tänkt att man ska se både den öppna spisen (som kommer att sitta mot innerväggen intill skorstensstocken), fönstrena och TV:n när man sitter i sofforna. Förra veckan skrotade jag idén om TV:n, får ha den på hjul istället så att jag slipper möblera efter den. Brorsan och M tyckte att det räcker med korgstolarna framför öppna spisen, då kan man placera soffgruppen som man vill. Det var ingen dum idé, det ska jag testa i dataprogrammet jag testar olika möbleringar i. Ska se om jag kan ta en skärmbild av mina idéer där så att ni också får se.

Nej, nu ska jag ta hand om mina killar. Ska se om de vill hjälpa mig att flytta prästkragarna, de ligger lite illa till nu när bygget börjar komma igång.

Hoppas att ni får en härlig måndag!





söndag 22 juni 2008

Nu har vi börjat!

Hoppas att ni alla har haft en underbar midsommarafton! Vi var som vanligt hos brorsan och njöt av sällskapet, dansen runt stången (nä, dansade inte, men det är alltid kul att titta på ;-)), maten och vädret. Den nästan obligatoriska regnskuren kom mellan fikat och grillningen så det gjorde inget.
Igår var jag helt slut. Luften gick nog ur mig när midsommaraftonen var över. Vinet kan det väl aldrig ha berott på va? ;-) J var desto piggare, han både målade fönster, tog bort staketet runt altanen och började bila bort det översta ytskikten. Vi har alltså börjat bygget!!!!!! Det känns så otroligt bra! Jag har längtat så långe att jag nästan varit rädd för att det aldrig ska bli av. Nu är jag glad och förväntansfull, som ett barn på julaftons morgon.
Så här såg det ut innan vi började:

Möblerna fick flytta ner på gräsmattan:



och blommorna hamnade på nya uteplatsen (som nog snarare blir byggarbetsplats nu i sommar):

Nästan hela räcket borta:


J bilar bort ytskiktet:

Så här ser det ut nu:

Idag ska J bila bort resten av ytskiktet och jag ska beskära syrenerna så att de blir buskigare och därmed skärmar av lite mer mot grannarna. Insynen ökar ju betydligt nu när vi "flyttat ner" från altanen och jag är ju lite av en eremit (tycker J), jag vill liksom vara ifred utan att de kan kika in och se allt jag gör. Dessutom blir det ju mysigare om tomten skärmas av lite mer, så att man kan göra olika rum i trädgården. Där är vi väl inte helt överens, J och jag, han tycker det är bra när det är öppet med stor gräsmatta. Så jag får väl smyga in en buske och ett träd i taget, till slut förstår han nog vad jag menar :-)

torsdag 19 juni 2008

Frukost i trädgården



I morse åt jag frukost på vår blivande uteplats. Än så länge brukar vi hålla till på altanen, men när den ska byggas ut får vi flytta ner i trädgården. Först var jag lite orolig att jag skulle sakna altanen, det är ju så skönt att bara öppna dörren och kliva ut. Men idag kände jag att det inte spelar någon roll att vi kommer att få gå ner för en trappa för att komma ut, det var nämligen så himla mysigt att komma närmare trädgården. På altanen ser vi knappast allt som växer för räcket är i .... veckad plåt (om ni förstår vad jag menar). Just nu är den blivande uteplatsen full med grus och till min stora lycka en massa prästkragar som verkar trivas där. Prästkragar är det bästa jag vet, så de ska jag flytta till rabatten när de blommat över. Förmodligen blir det någon form av plattor på uteplatsen så småningom, eller kanske en trätrall som det är så skönt att gå på.

onsdag 18 juni 2008

Sommarlov!

Jag kan inte fatta att jag faktiskt har sommarlov! Vilken lyx! Få göra vad jag vill i nästan åtta veckor, helt otroligt underbart! Fast just nu känner jag mig nästan stressad över allt jag vill göra. Lite dåligt samvete har jag också som är ledig när min sambo måste jobba. Alla kvällar jag har jobbat under läsåret är lätta att glömma nu när sommaren väl är här.

Jag ska erkänna att jag vid ett flertal tillfällen undrat om allt slit verkligen är värt mödan, det blir ju inte mycket fritid kvar under första året som lärare - och inte blir det bättre nästa läsår då jag får en större klass. Men samtidigt får man så mycket tillbaka från barnen, jag ser hur mycket de lär sig och deras uppskattning och värme är påtaglig varje dag. Det är en enorm skillnad mot när jag arbetade som sekreterare i finans-/fastighetsbranschen, en hård och ytlig miljö. Förvisso var förmånerna många vad gäller t ex resor och fester och standarden på kontoret vid Stureplan var förstås en annan än på skolan. Men den miljön är jag överlycklig att jag kommit ifrån. Visserligen kan jag få lappsjuka här på landet ibland, men efter ett par timmar i city är jag överlycklig över att få åka därifrån.


Summa sumarum: Jag älskar att vara "fröken"! Får jag bara några lediga dagar mellan varven för att ladda batterierna och starta om så är det värt allt slit under året. Och nu, första dagen på sommarlovet, så känns det naturligtvis heeeelt ok att vara lärare!

Bilderna är från promenaden i morse. Tänkte passa på att få lite bättre vanor nu när jag är ledig. Huset nedan är en favorit, glasverandan har jätte fina fönster, ska se om jag lyckas ta ett bättre kort nästa gång så att ni får se hur fint det är.

Nu blir det en tur in till stan. Det är förstås inrdningsaffärerna som lockar. På schemat står besök hos Bruka, Koffert, Hans Michaels, Stockhome, NK med Lexington, Gant, Himla och New Port, Indiska, Årstiden, Amiance och slutligen Åhléns där jag bl a ska titta på Sias avdelning efter inspiration från Strandviksvillan.

Fler inlägg följer snart, har så mycket jag vill skriva om!

Hoppas ni får en riktigt bra dag!

lördag 14 juni 2008

Loppis i Grisslehamn

Igår hade vi konferens på Hotell Havsbaden i Grisslehamn. Det var riktigt kul att få komma bort från skolan även om vi naturligtvis jobbade hela dagen. På kvällen åt vi en riktigt god middag och sedan satt vi utanför stugorna vi hyrt och pratade ända tills daggen trängt igenom kläderna och myggorna blev för intensiva.

I morse hann vi med både en loppis och några besök i bodarna i hamnen. Jag brukar inte ha tålamod med loppisar, tycker att det är så mycket skräp, men nu har jag bestämt mig för att stå ut så att jag kan göra såna fynd som många andra bloggare gör. Jag tycker nog att jag lyckades idag, hittade två jätte läckra plåtburkar som fick följa med hem. Vet inte vad jag ska ha dem till än, men fina är de!





Det är mycket nu med skolavslutning, födelsedagar, konferens och middagar, men snart har jag all tid i världen att göra inlägg och läsa alla era fina bloggar - för snart har jag sommarlov! :-)