torsdag 30 oktober 2008

Chai och pancake bowl


I morse satt jag och bläddrade igenom Lantliv som kom med posten igår. Tidningen är proppfull med inspiration, jisses vilken julkänsla jag fick! Vill ha jul nu! Främst blev jag sugen på att baka och laga julmat. Verkar dock lite tidigt att starta julbaket redan nu.... fast man kan ju alltid frysa in förstås ;)
Kan ju vara bra att fundera på vad man ska köpa för julklapper i alla fall och hur man ska slå in dem. Älskar att slå in julklappar! Brukar välja lite olika tema för varje år, fast de senaste åren har det blivit åt det mer naturliga hållet, med omönstrat papper och så lack förstås, det kan jag inte vara utan. Det blir säket något åt det hållet i år med. Kanske ska satsa lite mer på vackra band.... eller saker att dekorera paketen med.... Stora, svåra beslut :)
I tekoppen var det chai-te, en ny sort från Clipper jag inte prövat tidigare. Kan varmt rekomenderas, supergott och märkt med fair trade dessutom.

Titta vad som kom med posten idag! Mitt decilitermått har fått sällskap av en pannkaksskål från House Style. Fick hos Tinnar och Torn se att hon beställt en likadan skål hos Perlan Living som hade rea på just den skålen. Det var bara att slå till, beställde den i tisdags och redan i dag fick jag den (nedtryckt i brevlådan, höll knappt på att få upp den)!

Nu måste jag, eller jag menar VILL jag jobba en stund. Man styr ju över sina tankar sägs det, men just jobbtankarna är lite extra svårstyrda skulle man kunna säga. Jag får tänka på hur nöjd jag kommer att känna mig efteråt när jag med gott samvete kan pyssla, fixa och kanske sno ihop en sockerkakssmet i nya skålen. För att inte tala om hur nöjd jag kommer att vara resten av terminen om jag planerar lektionerna redan nu. Se, nu var det nästan så att jag blev sugen på att jobba.....

onsdag 29 oktober 2008

Vemod i trädgården

Idag blev det en riktigt lång frukost. Tände ljus, det var ju så dimmigt och grått ute. Satt i lugn och ro och läste tidningarna, så himla skönt. Tankarna vandrar så lätt när det inte finns någon tid att passa. Får lust att skriva dagbok då, skriva ner alla idéer och tankar som far fram. Men det blev inget skrivande idag för suget efter att fotografera tog över.....

Azalean har flyttat ut i köket och fått sällskap av en ljuslykta som säkert finns i nästan var mans, eller kanske snarare kvinnas hem.....

Ett litet hus som är en avbild av Järnboden i Harg där jag var i somras. Jag har länge sneglat på alla fina zinkhus man ser hos många bloggar, men det fick bli ett i keramik istället, som minner mig om mitt besök i Harg och loppisen i Norrskedika.

Här är "riktiga" Järnboden. Här satt jag faktiskt och skrev dagbok medan regnet föll på markisväven. När jag är ensam någonstans, på ett fik, en tågstation eller en buss får jag också sådan lust att skriva. Skriver alldeles för lite nu för tiden, brist på tid och ensamhet tror jag. Fast som Peter LeMarc sjunger; "Du äger din tanke och tid. Låt ingen ta det ifrån dig". Lite mindre TV-tittande skulle ju kunna ge tid åt skrivande. J lär ju bli kvar i TV-soffan i källaren så då har jag ju min ensamhet som jag behöver bör att ge tankarna och orden vingar. Något att tänka på....

Efter frukosten tog jag en tur runt huset. Det var länge sedan jag visade bilder från bygget, men det händer helt enkelt inte så mycket just nu. Panelen börjar dock så sakta komma på plats och takstolarna är inbyggda på ena sidan. Ett fönster till är färdigmålat och väntar på att monteras till vänster om öppningen för altandörrarna. Hoppas att det kommer på plats i helgen. Till advent hoppas jag på ett fönster till, skulle så gärna vilja sätta upp stjärnor.....

En palm och en murgröna samsas med några vissnade sommarblommor. Dags för dem att få komma in i värmen nu. Stolarna och zinkbaljan köpte jag på en loppis i Norrskedika, innan jag åkte och fikade vid Järnboden. Det blev ett och annan shoppat på den turen :)

Ett Åkeröäpple hänger ensamt högt uppe i kronan.


Vi planterade björnbär förra hösten och sent omsider mognade de efterlängtade bären. De var inte många, men goda var de!




Bladverket är lika vackert som rosen, så mörkt och glänsande i kontrast till den gyllene blomman.

Lavendeln kom igång sent, men det är jag bara glad för nu. Hoppas att den överlever vintern, jag har inte haft någon tur med lavendel förut.
Det är vemodigt så här års i trädgården, men samtidigt vackert. Blommorna finns på baksidan, måste se till att plantera mer på framsidan vid ytterdörren, det är ju det man ser nu på hösten.
Nu ska jag åka en sväng till Täby Centrum och se om jag kan hitta något roligt. En tröja, ett par byxor, krokar till garderoben och en liten hylla till toaletten är det som står på listan. Även om jag inte lyckas shoppa något får jag i alla fall med mig "mina" killar hem, två av mina brorsbarn. Ska träffa dem, deras mamma och lillasyster där. Blir så glad att de fortfarande vill komma till sin faster, får passa på att njuta medans tid är. Längtar tills deras lillasyster blivit lite större så att hon också kan komma och bo här hos oss ett par dagar. Härligt att ha det och se fram mot!
Hoppas att ni också rår om varandra lite extra nu i höstmörkret!

onsdag 22 oktober 2008

Tävling hos Sjöboden


Passa på att kika in hos Sjöboden, där kan man vinna en härlig handduk från Lexington!

tisdag 21 oktober 2008

Award!


Maria med bloggen Roslagsdrömmar har gett mig en award! Jag blev så himla glad, tack snälla Maria!
Det finns så många att skicka den vidare till, men den här gången väljer jag Bitte och Home Sweet Home. Hon har börjat blanda in lite svart i allt det vita och det blir super läckert! Titta in hos henne så får ni se vad jag menar :)


Nu är det dags att krypa i säng, är toktrött. Har suttit en lång stund och letat efter inspiration till lektioner inför FN-dagen. Lite i sista stund, som vanligt.... Inte hittade jag nåt heller, någon som har en idé?

Rena lakan, mmmm så skönt det ska bli att krypa i säng! Natti natti!

söndag 19 oktober 2008

Glimtar från sovrummet

Igår var vi 16 personer som firade min lillebror som fyllde 35. Vi började med en drink på Eken Bar (Hotel Hilton) och åt sedan en underbart god middag på Trattoria Romana i Gamla Stan. En kväll att leva länge på :)


Nya kameran hämtades i fredags så nu har jag fullt upp med att försöka lära mig alla finesser. Den är nog väl avancerad för mig som inte kan ett skvatt om fotografering, men kul är det i alla fall. Skulle nog behöva gå en kurs eller nåt, men jag får väl ta lite i taget och pröva mig fram. Köpte en fototidning igår bara för att få lite mer inspiration. För en vecka sen var jag inte ens medveten om att det fanns fototidningar, det är som om en ny värld öppnat sig.


Här kommer några bilder från sovrummet - ett resultat av dagens experimenterande.

Mitt olivträd liknar mer en buske. Någon som vet när man kan beskära det?

Nu ska jag fixa lite i köket, där behövs en uppryckning. Är less på hela huset just nu, ska se om det hjälper med lite piffande.

Hoppas att ni får en fortsatt skön söndag!

tisdag 14 oktober 2008

Lunchpromenad

Ibland lyckas jag smita iväg på min rast, på en promenad i skogsbrynet eller längs vägarna som slingrar sig fram mellan åkrarna.


Förut brukade det bli raska promenader, man måste ju passa på att få motion, men nu för tiden tar jag det betydligt lugnare.


Det är så skönt att få komma ner i varv, bara vandra sakta, ta in det jag ser och hör, glömma jobbet för en liten stund.


Snart sänks pulsen och andetagen blir lugnare och djupare. Det blir som en slags meditation, jag fokuserar på nuet och fylls av lugn, trygghet, säkerhet och energi.

En dag som denna är jag djupt tacksam för att jag lämnat vimlet runt Stureplan. Visserligen kunde jag njuta av vågornas kluckande i Nybroviken, men stillheten, tystnaden och dofterna som skänker lugn och ro lyste där med sin frånvaro.
Hoppas att det blir en lika vacker dag i morgon!
Önskar er en fortsatt solig vecka!

lördag 11 oktober 2008

Inredningsbloggåkomma

Idag var vi på Hem & Villamässan. Det fanns mycket fint att se på, men det var inte något nytt jag föll för. Kul ändå att gå där i lugn och ro, drömma om allt vi vill ha till vårt hus och titta på folk som drömmer lika mycket de också. Tänk så många drömmar det ändå cirkulerade där idag, så många människor som funderar över hur de ska fixa till det hemma. Sånt är lite roligt att tänka på, speciellt när man sitter och fikar och kan studera alla besökare som passerar.


Favoriterna var, som väntat, Newport, Årstiden, Lexington, Länna möbler och Englesson. Det fanns en och annan sak som jag skulle kunnat tänka mig, men det får vänta tills vardagsrummet är redo för piffning - om jag nu kan vänta så länge :)


Det blev istället annan shopping idag. Jag har, som så många andra bloggare, drabbats av fotofeber. Jag som knappt fotat alls innan jag började blogga, kan nu inte få nog av att försöka ta fina bilder. Har irriterat mig mer och mer på att bilderna inte alls blir så bra som jag vill (vilket naturligtvis bara är kamerans fel!) så nu har jag precis beställt en Canon EOS 450D från Kamera experten. Har läst mängder med recentioner från både användare och så kallade experter och då föll valet på den kameran.
Måste rekommendera Fototips.se där man som ni säkert förstår kan få ..... fototips (!) och Testfreaks där jag hittade alla recentionerna. Var först tveksam till att beställa av Kamera experten, har aldrig hört talas om dem förut, men såg på flera andra sidor att de fått höga betyg av andra som beställt av dem så jag tog mod till mig och gjorde min beställning. De är tydligen väldigt snabba med sina leveranser, så jag hoppas att jag har min dyrgrip här i början av nästa vecka. Spännande!!!!


Det var annat som också inhandlades idag, nämligen Boxerpaketet. Vi har länge hålllit emot, tyckt att vi klarar oss bra med TV 1, 2, 4 och 6 men nu kunde vi inte låta bli längre. Tänk att kunna se ännu fler inredningsprogram - underbart! Måste erkänna att jag dessutom ser fram mot att kunna se Oprah och Martha Stewart - tantvarning, jag vet - men kul är det lika fullt. För att inte tala om Sex in the city..... Ja, nu gäller det att se till att jag inte blir en riktig TV-holic, bloggoholic är trots allt att föredra, eller hur!? ;)

torsdag 9 oktober 2008

Hem att drömma om

Måste få visa två hem från Allt i Hemmet som är så underbart inspirerande - så här vill jag ha det! Det är något med färgerna som sprider både lugn och hemtrevnad. Har scannat in bilderna, så kvalitén är inte den bästa, men det får ni stå ut med :)

Läckert med ord på väggen. Älskar stjärnor, så matten skulle passa bra hos oss.

Kolla bara soffan, fåtöljerna, mattan, bordet, de små kakeltavlorna på väggen.... vill ha!!!!

Snygg matta om man vill liva upp golvet. Gardinerna är dock väl mönstrade....

Fler snygga bokstäver! Fast jag skulle nog nöja mig med att ha dem på ett ställe i huset.

Snyggt kakel, fast kanske lite plåttrigt?

Underbar matplats! Roligt med olika stil på bord och stolar.


Hall och dressingroom med heltäckningsmatta. Har inte gillat det förut, men efter att ha sett de här bilderna så.... Man är inte sämre än att man kan ändra på sig! ;)

Stilrent sovrum. Fast jag vet inte om jag skulle stå ut att ha fönstret bakom huvudet, jag vill ju ligga i sängen och kunna titta ut på himlen - rakt fram liksom.
Nu måste jag jobba lite, utvecklingssamtalen som drar igång nästa vecka....
I morgon är det fredag!!!!!!!!!!!!!









söndag 5 oktober 2008

En skönt effektiv lördag

Av och till har jag funderat på om jag verkligen ska fortsätta att blogga. Ibland drabbas jag av prestationsångest, jag måste ju visa en massa vackra bilder och skriva inspirerande texter så att mina besökare blir nöjda. Bygget går otroligt långsamt framåt och hemma har höstens mörker trängt in i hela huset. Många timmar har jag suttit och surfat runt på jakt efter andra bilder som jag vill visa er, oftast utan att hitta just den där bilden jag har i tankarna.
Sen så funderade jag på vad jag tycker om hos andra bloggare och insåg då att det är just det där vardagliga som är kul att få ta del av, helst med egna bilder som visar något från bloggarens liv. Stylade bilder från inredningstidningar, butiker och annat är förstås kul att se, men det är ändå det personliga som inspirerar mest. Så nu får ni hålla till godo med mina funderingar och foton av de små guldkornen jag ibland får syn på i byggröran.

Bygget går så sakteliga framåt :)

I går var det en underbar höstdag och äntligen började det ljusna både i sinnet och i huset. Morgonen började med DN Bostad (ingar särskilt inspirerande reportage den här veckan) och morgonprogrammet från TV4 som sände varma och soliga bilder från Alicante och Volvo Ocean race. Sen ett underbart inspirerande pass på Friskis & Svettis med Camilla som sprudlar av energi och glädje och får oss alla att kämpa så att svetten formligen rinner.
Därefter fick jag ladda med havregrynsgröt, banan och kanel innan det var dags att dra på blåbyxorna. J hade laddat upp med panel som skulle grundmålas och det var ett perfekt jobb denna underbara höstdag.

När "torkställningen" var full tog jag äntligen tag i tvättstugan som jag negligerat så länge.

Här hade vi pannrummet till förra året då vi bytte ut åbäket mot en luft-vatten-värmepump. Först tänkte vi ha förråd här, men när J väl målat golv och väggar så fick vi för oss att ha tvättstugan här i stället. När det blir dags att dra om avloppsrören ska golven bilas upp och då är det tänkt att det ska bli klinkers på golvet, men tills dess får det duga som det är. Det är synd att jag inte har någon "före-bild" så att ni kan se den enorma skilnaden mot hur det såg ut tidigare.


Jag började med att ta tag i det som behövdes strykas.


Här förvarar jag handdukar och dukar....


... och här ligger våra lakan och örngott.

Örngott som mammas mormor Emma har broderat.


Strukna löpare får hänga i galgarna tills jag får lust att använda dem igen.


Almanackan såg så tråkig ut.....


Så den fick äntligen på sig ett nytt fodral jag broderat för ett par veckor sen.



Det är här jag sitter och syr. Det är himla skönt att kunna ha symaskinen stående på bordet, färdig att användas när andan väl faller på.


Hyllor med krukor och annat smått och gott.



På skrivbordet finns plats för lite olika sorters förvaring. Det gamla syskrinet är mormors gamla och den lilla vita lådan kommer från Zandvoort.


Zinklåda med många fack från Indiska.



Hörnskåpet från landet har fått ny färg och rymmer både krukor, tvålfat, prydnadssaker och tyg.


Här gömmer sig bland annat mängder med ljusstakar.

J har monterat upp en träskiva och jag har sytt draperiet som döljer torktumlare, tvättkorgar och tvättmaskin (som fortfarande står kvar i gamla tvättstugan i väntan på att vi kopplar in vatten.....). På ena kortväggen finns ett draperi i samma tyg som döljer fula vattenledningar och annat.



Glasburkar med tvättmedel och en tvättbräda som jag köpte på loppis i somras.


Ett krus med presentpapper.


Efter pizza och TV-tittande med grannarna avslutades kvällen med dagboksskrivande i skenet av ett levande ljus. Jag har skrivit dagbok så länge jag har kunnat skriva, inte varje dag, bara då och då när jag får lust. Bloggandet påminner ju onekligen om dagboksskrivande, fast här är den stora fördelen att jag får kommentarer från er.


Det är ju det som är så himla roligt med bloggandet, det är därför det inte går att lägga av. Distanskursen i Uppsala har jag däremot hoppat av, måste få vara ledig när jag väl är ledig och glömma allt vad jobb heter. Fast nu blir det ännu mer jobb ett tag framöver, för nu är det dags för utvecklingssamtal. Eftersom eleverna nu har rätt at få skriftliga omdömen i ALLA ämnen lär det ta sin tid.... Men då och då ska jag nog lyckas ta en paus och skriva ett litet inlägg igen :)