fredag 26 juni 2009

Första titten

Glöm det där att jag sa att vitt inte är riktigt min grej - jag ÄLSKAR vitt! Åh, så fint det blir, så ljust och .... rent! Ja, nu låter det som om vi haft det tokskitigt här innan och så illa var det kanske inte, men riktigt slitet var, och är, det däremot. Har bara målat första lagret än, men redan märks sån skillnad. Titta själva får ni se!



Köket före, när jag bara hunnit måla i två överskåp;




... och efter ett lager med färg;


I resten av köket råder förstås kaos


Här har testas olika färger som ni kan se :) Har besämt oss för en blå nyans nu;


Det blir den näst längst till höger, en av de första färgerna jag köpte. Tyckte ju att de var hemska allihop först, men efter att ha tittat på dem under ett dygn i olika ljus rådde det ingen tvekan, det är den vi vill ha! Den ser annorlunda ut i verkligheten, svårt att få till det på bild. Testade med den nya bänkskivan för att se att färgen säkert skulle passa ihop med den. Oj, vad jag längtar tills allt är klart! Det blir troligt vitmålad, stående råspont på väggaren och hyllplan ovanför bänken där vi ska kapa skåpen. Skulle helst vilja ha hyllor i valnöt som matchar bänkskivan, men Johnny vill absolut ha vita och det är ju helt ok det med. Någon gång kan ju han få bestämma något ;)

Lite inspiration! Fast stilen blir lite mer New England än lantlig, hittar bara ingen bild som visar hur jag tänkt mig. Ni får helt enkelt se vad jag tänkt sen när det blir klart. Nej, nu måste jag fortsätta målandet. Önskar er en trevlig fredagskväll i solen!

torsdag 25 juni 2009

En riktigt god morgon


De här första dagarna på sommarlovet känns magiska. Sakta vänjer sig kroppen och själen vid ledigheten, att få göra vad man vill, utan att hindras av alla måsten. Det kan vara svårt att göra sig av med alla måsten, det är så mycket man "borde" göra. Men för vem gör man alla de där sakerna? Är det verkligen ett "måste" eller är det bara jag som gör det till det? Det gäller att sortera bord alla "jag måste" och bara behålla "jag vill" istället. Det kan ju förvisso gälla samma saker, men det får en betydligt bättre klang när man vill göra något istället för att man måste. Ta städa till exempel och jämför "Jag måste städa" med "Jag vill städa". Jag måste ju faktiskt inte alls städa, men jag vill göra det för att få fint. Nog låter det bra mycket roligare då!



Samma sak kan ju gälla träning som kan vara nog så svårt att komma igång med. "Jag måste träna" ökar ju knappast motivationen och träningsglädjen. "Jag vill träna" lurar genast hjärnan att se det mer positivt. Ännu mer lockande blir det om man lägger till varför man vill träna; "Jag vill ut och springa för att jag vill springa Vårruset" var något som i alla fall hjälpte mig de första veckorna jag var ute och sprang. Målbilder har alltid varit en stor hjälp för mig när försökt mig på något som känts motigt och det är faktiskt när jag inte haft något specifikt mål som jag misslyckats till exempel med träning av olika slag.

Grannkatten Tarzan håller mig sällskap.
Att börja springa är faktiskt bland det bästa jag gjort, jag som hatade allt vad löpning var innan. Anledningen till att jag äntligen kom igång och faktiskt också har fortsatt i flera månader nu (även om det inte blivit så ofta som jag tänkt mig), tror jag är just mitt mål. Tidigare har målet alltid varit att gå ner i vikt, men det har inte hjälpt mer än under korta perioder. Nu var mitt första mål att springa Vårruset vilket jag också gjorde. Det kändes som en enorm personlig seger, även fast jag har långt kvar innan jag faktiskt kan springa hela sträckan i ett streck. Nytt mål är att springa 5 km. Att kroppen redan börjar förändras är bara en extra bonus.


I morse sprang jag i skogen före frukost och det var så otroligt vackert! Dofterna, ljuden och synintrycken var nästan överväldigande. Vilken njutning att få leva här just nu! Det var nog det som fick mig att bli lite filosofisk. Det är förstås lättare att njuta av stunden när man som jag är ledig, men försök ändå hitta de där guldkornen som faktiskt finns där fast vi kanske inte ger oss tid till att ta in dem. Låt det bli ett uppdrag du faktiskt vill utföra i sommar, för det är klart att du vill hitta fler stunder att njuta - eller hur! :)

För att komplettera njutningstemat får ni se bilder av vad jag njuter av i trädgården just nu. Jag hade ju tänkt att jag skulle skriva och visa lite bilder från köksmålningen också, men det sparar jag till nästa inlägg - för nu VILL jag måla!

En av pionerna som snart blommar för första gången

Nu önskar jag er alla en riktigt njutningsfull dag!

onsdag 24 juni 2009

Hemska nyanser!

Det är ju tur att det finns provburkar så att man kan testa hur färgerna verkligen ser ut på plats. Så här såg de inte alls ut på de små färgproverna jag utgick ifrån, märkligt att det kan skilja så mycket. Nej, det får bli en tur till till färgaffärn....




Det är nog dalablå jag är ute efter tror jag, de ovan är inte dumma alls. Skåpstommarna blir vita och jag tänker tjuvstarta med dem redan idag. Jag ska måla ett skåp i taget för att minska på kaoset i huset, även om det kanske blir dammigt under tiden. Har rensat två överskåp som jag ska måla innuti först, sen kan jag flytta över saker dit så att vi kan börja riva skåpen vid fönstret. Så skönt att få sätta igång så att det blir klart snart!

Mitt hem i Sköna Hem!























Ja, för det här ser ju precis ut som hemma hos mig - i mina drömmar :) Snacka om ögongodis! När jag läste artikeln på Sköna Hems hemsida visade sig att det är Newports ägare som bor här och det förklarar ju saken. Om jag var tvungen att välja en favoritbutik så är det tveklöst Newport. Gillar du också bilderna och ska till Stockholm i sommar så måste du bara besöka någon av deras två butiker!

tisdag 23 juni 2009

Blå inspiration

Jag har förskökt hitta inspiration till våra blåa köksluckor, men det var inte så lätt. Hittade inte ett enda kök som föll mig i smaken. Vi är förstås totalt otrendiga som vill ha ett blått kök, men det hindrar oss inte, snarare så blir det en sporre - inge kul att ha likadant kök som alla andra :) Å andra sidan ska man ju leva med det ett bra tag så det är inte värt att vara för extrem.... Klicka på bilderna så får ni se var jag har hittat dem.











Det här tycker jag var läckert, mörkt blått med svart till. Men vågar man?



Hos Husligheter hittade jag många fina färgprover. Nu tar jag och åker ner till färgaffärn och får se vad de har för färgprover där. Lika bra att köpa hem ett gäng med provburkar och se hur det blir. Bilder kommer :)

Sommarlov!


Idag är det första "riktiga" sommarlovsdan. Helgen var full av aktiviteter, bland annat midsommarfirande hos lillebror, härligt slappande när regnet öste ner, Ikea-besök och bio. Det blev inte mycket till byggande, men vi behövde verkligen göra något annat ett par dagar, ett par dagar hit eller dit spelar inte så stor roll vid det här laget. Igår låg jag deckad i förkylning, ruskigt frustrerad över att varken kunna njuta i solen eller komma igång med något av alla projekt jag planerat. Men idag känns det bättre igen och nu sitter jag faktiskt och njuter i trädgården, om än i skuggan. Det är som balsam för själen, bara vara, läsa, fundera, planera, titta på allt som växer, ta en kopp kaffe eller lite fruktsallad när jag blir sugen.
Förkylningen gör att jag inte riktigt orkar starta något projekt än, och kanske är det bra, nu har jag inget annat val än att ta det riktigt riktigt lugnt. Det tar tid att varva ner, hittills har jag nästan känt mig stressad över allt jag vill hinna under lovet. Fast så kommer jag på mig själv, herregud, jag är ju ledig i hela sju veckor - det är ju världens lyx! Nog för att det var väl slitigt under läsåret, men nu får jag ju njuta av belöningen :)


Mitt största projekt i sommar är att fixa köket. Om vi skulle ta det enligt Johnnys renoveringsplan så skulle det inte bli gjort på en 3-4 år sisådär. Men nu står jag inte ut längre! Vi kan ju inte ha ett superfint vardagsrum och ett superfult kök, eller hur! Så det blir en enklare budgetrenovering som jag fixar (nästan) själv, Johnny får inte hjälpa mig, han måste fixa med vardagsrummet. Som tur är har vi vår snälla snickare som lovat att bistå mig lite, för att kapa skåp vet jag inte om jag fixar själv. Tanken är att vi ska få en lång köksbänk ända fram till fönstret. Idag har vi väldigt dåligt med arbetsytor så det ska bli härligt! Han har redan fixat en dundersnygg bänk i valnöt som överträffade alla mina förväntningar (hade ju tänkt ek eftersom vi ska ha ett ekgolv, men den är så fin att det inte gör ett dugg att det är olika träslag).


Köket är idag riktigt fult, med svampmålade väggar och ådermålade slitna luckor. Helst skulle jag vilja byta ut det mot ett snyggt kök från Kvänum eller nåt, men nu får jag nöja mig med en ommålning. Det är många som tycker att vi ska behålla köket som det är, eftersom det är tidstypiskt och passar ihop med huset, men det är ju inte riktigt min stil kan jag erkänna. Nåja, nu får de ju som de vill ändå ;). Kvänum har faktiskt ett liknande kök som har inspirerat vår färgsättning. Fast just nu velar jag fram och tillbaka, så vi får väl se vilka färger det blir till slut.



Helst skulle jag vilja tapetsera väggarna, en blommig tapet från Ralph Lauren vore inte fel.....


....eller en randig från samma ställe. Jag har visat de här tapeterna många gånger vid det här laget, men de tål att tittas på igen :)

Det kan förstås vara snyggt med liggande panel också, som vi har i vardagsrummet på väggen mot köket. I mitten mot den grå väggen kommer den öppna spisen att stå.



Eller så tar vi en liknande färg som vi kommer att ha i vardagsrummet, någon nyans av kaffe latte. Det här är sannerligen inte lätt.... Även fast jag tycker att vita väggar är jätte fint hos andra bloggare så är det inte riktigt vår grej. Nu kan det hända att det blir vitt ändå, för eftersom fönstrena kommer att bytas ut snart, eller i alla fall till nästa sommar, är det ingen större idé att tapetsera eller panela väggarna. Det kanske får bli vitt tills dess, och vid det laget kanske jag har hunnit bestämma mig också! För jag kan inte vänta tills dess med att sätta igång, vilket kanske vore det bästa egentligen - vill ha fint nu! I skrivande stund lutar det alltså åt blå luckor och vita väggar, med bänkskivor och hyllor i valnöt, golv i mörk ek. Blir nog fint :)
Golv ja, där velar vi också hit och dit. Företaget i Lettland som vi skulle beställa av ville ha halva summan betald innan leverans och det vågar vi helt enkelt inte. Det varnas ju mycket för att betala i förskott och nu är det väl mycket pengar det handlar om. Därför har vi gått tillbaka till vår favorit från DalaFloda, också det ett mörkt ekgolv.
Nej, nu ska jag ta mig lite frukt och keso, sen blir det en sväng till färghandeln för att titta på färg till luckorna. Kanske rentav ska börja måla i skåpen i morgon, smygstarta lite. Hade först tänkt vänta tills vi blir klara med vardagsrummet så att jag har någonstans att göra av alla grejer, men om jag bara tar ett skåp i taget så går det nog ändå. Varför vänta?! :)

söndag 7 juni 2009

Loppisfynd och första fönsterbrädan!

Vilken härlig helg det har varit! Jag har hunnit med massor med olika saker och till och med haft tid att läsa och läsa en massa inspirerande bloggar. Idag var vädret dessutom underbart, så jag passade på att springa ett nytt spår i skogen, klippte gräset, beskar syrenerna, hängde tvätt ute och sen satt Johnny och jag och läste en bra stund i solen med ett glas vin efter en god, grillad middag.


Bygget går så sakta framåt och nu är den första fönsterbrädan på plats! Faktum är att fönsterlisterna också sitter där de ska nu, men jag har inte tagit någon bild på dem än. När jag tog fotot satt de inte fast än och var inte färdigslipade, men jag var bara tvungen att pröva hur mina loppisfynd skulle göra sig där i fönstret.


Ja, nog passar ljusstaken där alltid - vilken tur! :) Hmm.... måste nog kolla in bakgrunden lite bättre nästa gång.... Som ni ser har vi mer att göra när tillbyggnaden väl är klar, då ska fasaden och fönstrena bytas ut i hela huset.....



Så, nu blev bakgrunden bättre! En till ljusstake i mässing, eller kallas det kanske för stormlykta? Gillar mässing, det matchar fint till fönsterhakarna.



Jag gillar ju stjärnor också, därför kunde jag inte låta bli de här glasen. Tyvärr fanns det bara fyra, får hålla ögonen öppna efter fler under sommarens loppisbesök.


Det är lite spackling och slipning kvar i vardagsrummet, men snart är det dags att måla väggar och tak. Rörmokaren har lovat dyka upp nästa vecka för att fixa värmegolvet och idag mejlade jag iväg beställningen av golvet. Vi har hittat ett företag i Litauen, UAB Quercus Juventatis som har väldigt fina golv till bra priser. Brädorna är riktigt breda, 190 mm. Vi har fått prover men bestämde oss för en annan nyans, så jag hoppas verkligen att det blir bra. Det är lite läskigt att beställa från Litauen på något vis, men vi betalar först när vi får leveransen så det borde vara ok.

Nej, nu är det dags att sova så att jag är pigg sista veckan innan mina elever får sommarlov!

Önskar er en härlig vecka!